Od danas novi sajt ogranka RB Kolubara možete posetiti na adresi http://www.eps.rs/cir/kolubara

 

U 2018. godini „Elektroprivreda Srbije” je ispunila planove i povećala proizvodnju, dobila energetsku dozvolu za vetropark u Kostolcu, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto, na 40 milijardi kWh, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je zajedno sa Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS posetio zaposlene u EPS-u.

Na EPS-ovoj utovarnoj stanici u Vreocima, sa koje se ugalj iz RB „Kolubara” prugom doprema do Termoelektrana „Nikola Tesla”, Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima što rade i praznicima, 365 dana u godini, 24 sata dnevno ističući da je prazničnog, drugog dana u 2019. na utovarnoj stanici bio običan radni dan.

- Ukupna energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu. U okviru EPS-a na kopovima, u „Kolubari” i Kostolcu, u 2019. planirana je proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike podržaće zaposlene u EPS-u da bi se ostvario ambiciozni cilj bruto proizvodnje od oko 40 teravat-časova električne energije u 2019. U Srbiji su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, ali ipak ključ stabilnosti energetskog sistema leži u proizvodnji EPS-a u termo sektoru - naveo je ministar i poželeo svim zaposlenima srećnu Novu godinu.

Antić je rekao da će u 2019. jedna od ključnih stvari biti početak aktivnosti na projektu odsumporavanja u TENT B, da je važan i projekat za izgradnju nove termoelektrane „Kolubara B” i ocena njene opravdanosti, a da bi do kraja 2020. trebalo da se završi novi blok B3 u Kostolcu.

- Velika vest za EPS je da je poslednjeg dana prošle godine, dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu. Veoma smo srećni da se tako završila 2018. godina i očekujemo da će izgradnja tog vetroparka početi u trećem kvartalu 2019. EPS je ispunio planove, uspeli smo da proizvedemo ugalj u dovoljnoj meri, a struju smo proizveli za 1,2 odsto više nego u 2017. – rekao je Grčić i svim zaposlenim u EPS-u čestitao novogodišnje praznike i poželeo im, kao i njihovim porodicama, zdravlje i sreću.

Miodrag Ranković, predsednik sindikata RB „Kolubara“ rekao je da se u stanici u Vreocima utovara ugalj zahvaljujući kojem Srbija „sija“ 365 dana u godini i dodao da rudari odgovorno rade svoj posao i da će Srbija „sijati“ sve dok rudari kopaju ugalj.

Obilasku utovarne stanice u Vreocima prisustvovali su i Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i predstavnici poslovodstva EPS.

Rudari „Tamnava-Zapadnog polja“, najproduktivnijeg kopa srpske energetike, „Elektroprivrede Srbije“ i ogranka RB „Kolubara“, sredinom novembra postigli su vredne rezultate. Od početka godina do 16. novembra, rudari „Tamnave“ otkopali su i odložili više od 26,7 miliona kubnih metara otkrivke, čime su ispunili plan proizvodnje otkrivke za 2018. godinu, čak 45 dana pre kraja godine. To je posebno važno i sa aspekta proizvodnje uglja u zimskom periodu, kada je važno da što veće količine uglja budu spremne i dostupne za eksploataciju.

Tokom 23 godine postojanja kopa, proizveli su 202.884.718 tona lignita i isporučili ih termoelektranama „Nikola Tesla“ u Obrenovcu za potrebe proizvodnje električne energije. Proizvodnja uglja na „Zapadnom polju“ počela je 17. novembra 1995, a godinu dana ranije pokrenut je prvi sistem za proizvodnju otkrivke.

Sa početnih šest miliona tona uglja godišnje, proizvodnja je povećavana do rekordnih 16,8 miliona tona, koliko je iskopano 2017. godine. To je rezultat predanog i požrtvovanog rada zaposlenih na sva tri BTO sistema i sistemu za međuslojnu jalovinu ovog ugljenokopa, dobre organizacije posla i kvalitetno urađenih investiviconih remonata proizvodne opreme.

Polovina od ukupno otkopanih količina uglja na kopovima RB „Kolubara“ proizvede se na „Tamnava-Zapadnom polju“. Od kolubarskog uglja proizvede se oko 50 odsto električne energije u Srbiji, a svaki četvrti kilovat-sat od uglja sa „Zapadnog polja“.

Međunarodni monetarni fond (MMF) pozitivno je ocenio unapređenje poslovanja i rezultate „Elektroprivrede Srbije“, nakon što je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS predstavio rezultate i uspehe iz protekle tri godine delegaciji MMF tokom posete RB „Kolubara“ i TENT A.

- Stanje u „Elektroprivredi Srbije“ se u odnosu na situaciju od pre tri godine značajno popravilo. MMF se najviše bavio EPS-om kao državnom kompanjom, jer je najvažnija i ima najviše zaposlenih. Drago nam je da vidimo unapređenje u samom EPS-u u smislu efikasnosti poslovanja i progresu koji će se nastaviti i u budućnosti - rekao je Džejms Ruf, šef Misije MMF-a za Srbiju nakon posete EPS-u zajedno sa Aleksandrom Antićem, ministrom rudarstva i energetike Srbije.

Antić je istakao da je stanje u energetskim kompanijama u Srbiji, pre svega EPS-u i Srbijagasu daleko bolje nego ranije, naročito u finansijskom smislu.

- EPS je dobio dobru ocenu MMF-a čime je drastično promenjena slika o tom preduzeću u odnosu na onu iz 2015. godine. Ako je to javno preduzeće pre tri godine, da se slobodno izrazim, bilo jedno od najlošije dece, danas je jedno od najboljih. Jedan od ključnih načina za ocenjivanje uspešnosti rada je stepen naplate, a postignuti su i dobri rezultati i u smanjenju gubitaka, kao i povećanju efikasnosti procesa rada u EPS-u. Do sada je rukovodstvo EPS-a unapredilo operativne sisteme, a složili smo se da ima prostora da se i dalje napreduje i do kraja, utegnu proizvodni procesi i kapaciteti– rekao je Antić.

Tokom obilaska ključnih EPS-ovih kapaciteta, Grčić je istakao da RB „Kolubara“ i TENT u Obrenovcu garantuju sigurno snabdevanje električnom energijom svih domaćinstava i privrede u Srbiji.

- Saveti i smernice MMF-a bile teške i zahtevne, ali i logične i ekonomski opravdane. Pošto smo nasledili jedno teško stanje delovale su nedostižno. Jedan od zahteva bio je da moramo naplatu podići na više od 96 odsto. Ovim problemom, EPS se u poslednje vreme značajno bavio i ovu godinu će završiti sa dostignutim procentom naplate od 100,7 procenata. Zahvaljujem se MMF-u zbog ove upornosti i pokazali smo da možemo ne samo da ispunimo njihovu molbu, već i malo više od toga – rekao je Grčić.

Čelnik EPS-a je delegaciji MMF predstvio i realizaciju najvžnijih projekata i planove za budućnost.

- Projekat homogenizacije uglja u RB „Kolubara“, završen je i remont bloka TENT A4 , a realizacija projekta odsumporavanja je na početku, što garantuje produžetak veka najveće EPS-ove termoelektrane i zaštitu životne sredine. Investirano je u modernizaciju i produžetak radnog veka svakog dela sistema EPS-a koji proizvodi električnu energiju zahvaljujući kreditima EBRD, KFW banke i ulaganju sopstvenih sredstava. Na početku je i pokretanje revitalizacije blokova A1 i A2 uTENT A i taj projekat EPS će uraditi sopstvenim sredstvima, zahvaljujući uštedama - zaključio je Grčić.

Projekat ujednačavanja kvaliteta uglja u EPS-ovom ogranku RB „Kolubara”, koji će omogućiti značajne uštede, ulazi u završnu fazu i trebalo bi da bude završen u drugom kvartalu 2019. godine, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom obilaska radova na novoj deponiji tamnavskih kopova.

− Verujem da ćemo sledeće godine imati završen projekat i iz RB „Kolubara“ početi da isporučujemo ugalj ujednačenog kvaliteta, što će omogućiti uštede od 10 odsto uglja u termoelektranama i pouzdaniji rad termo blokova. Kasnimo tri decenije za zapadnoevropskim zemljama, ali sada smo na pragu realizacije projekta koji donosi brojne koristi EPS-u – istakao je Grčić.

Homogenizacija je deo prvog „zelenog projekta“ u JP EPS, ukupne vrednosti oko 180 miliona evra. Investicija u sam projekat homogenizacije i upravljanja kvalitetom uglja iznosi 54 miliona evra, zajedno sa izgradnjom nove deponije koja je neophodna za funkcionisanje sistema. Kompanija FAM isporučila je opremu za nove deponijske mašine, a očekuje se da će „Energoprojekt“ prevazići unutrašnje problema i nastaviti sa realizacijom svog dela.

− Realizovano je 85 odsto projekta koji je jedan od najvažnijih za RB „Kolubara“, ali i za proizvodnju električne energije u TENT-u. „Kolubara“ će konačno u 2019. biti na najvišem nivou, rame uz rame sa najefikasnijim zapadnoevropskim kopovima – rekao je Grčić.

U obilasku radova na deponiji i modernizaciji kontrolne sobe u Drobilani bili su i Slobodan Mitrović, izvršni direktor za proizvodnju uglja u JP EPS i Milan Mišković, direktor RB „Kolubara“ za proizvodnju uglja, Milan Đorđević i Miodrag Ranković, predsednici sindikata EPS-a i „Kolubare“.