Grupa turista iz Beograda posetila je RB „Kolubara“ da bi se bolje upoznala sa ovim ogrankom JP EPS, i saznala više o proizvodnji uglja i električne energije u termosektoru. Poseta je organizovana kao deo manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se na teritoriji Lazarevca održava pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i turističke organizacije.

Gostima su predstavljeni i potencijali industrijskog turizma u lazarevačkoj opštini, prilikom obilaska vidkovca na tamnavskim kopovima. Turisti su bili impresionirani pogledom na kopove „Tamnava - Zapadno polje” i „Veliki Crljeni”, kao i protočnim jezerom koje je napravljeno 2007. godine, prilikom izmeštanja reke Kolubare za potrebe otvaranja kopa „Veliki Crljeni”.

Domaćin posete, dr Slobodan Radosavljević, rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine, okupljenima je govorio o najsavremenijim sistemima za površinsku eksploataciju lignita, načinima za povećanje energetske efikasnosti i projektima modernizacije opreme koji će doprineti unapređenju zaštite životne sredine.

Turisti su obišli i rasadnik „Usluga” u Baroševcu, gde su videli kako funkcioniše proces rekultivacije i vraćanje zemljišta u prvobitnu namenu nakon završetka eksploatacije uglja. Nezaobilazna je bila i poseta znamenitostima Lazarevca - spomeniku Srpski ratnik, spomen-kosturnici i Legatu Lepe Perović u Modernoj galeriji.

Na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” proizvedeno je 18,55 miliona tona uglja u prvih osam meseci 2016. godine, što je u skladu sa planom za ovaj period.

Najbolji rezultati zabeleženi su na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, gde je od početka januara do kraja avgusta iskopano 8,21 milion tona uglja. U istom periodu na Polju „D”, najvećem kopu „Kolubare” proizvedeno je 7,71 milion tona uglja.

U avgustu su na ova dva ugljenokopa ostvareni izuzetni proizvodni rezultati na bager-traka-odlagač (BTO) sistemima za proizvodnju otkrivke. Na Polju „D” tokom avgusta otkopano je i odloženo oko dva miliona kubika, dok je na „Zapadnom polju” otkopano 2,52 miliona kubika otkrivke. Od početka godine na kolubarskim kopovima ukupno je otkopano i odloženo 40,20 miliona kubika otkrivke.

Od početka 2016. godine do kraja jula na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” proizvedeno je oko 16 miliona tona uglja, što je dva procenta više od planom predviđenih količina.

Najviše uglja iskopano je na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, gde je tokom sedam meseci proizvedeno oko sedam miliona tona, dok je na kopu Polje „D” u istom periodu proizvedeno oko 6,8 miliona tona.

Dobri proizvodni rezultati na kolubarskim kopovima ostvareni su i na mesečnom nivou. Tokom jula iskopano je oko 2,4 miliona tona lignita, što je rezultat na nivou plana.

Poštovane koleginice i kolege, dragi rudari,

srećna vam rudarska slava Sveti Prokopije.

Danas je veliki praznik za rudarski sektor „Elektroprivrede Srbije“, ali je važno da rudari budu u centru naše pažnje svakodnevno, ne samo za važne praznike.

Rudarski sektor je veoma značajan oslonac u proizvodnji električne energije i jedan je od stubova stabilnosti EPS-a. Rudari to pokazuju teškim radom na kopovima, 24 sata dnevno, svakog dana u godini, a svoju posvećenost dokazali su u mnogim situacijama, kao što su bile poplave u maju 2014. godine.

Vredni i predani rudari imaju sigurnu budućnost u EPS-u i želim im srećnu slavu Svetog Prokopija.

 

Milorad Grčić,

v. d. direktora Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“

Na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” od početka godine do kraja juna ukupno je iskopano 13,68 miliona tona lignita, što je za 2,35 odsto više od šestomesečnog plana.

Najveće količine uglja otkopane su na Polju „D”, gde je proizvodnja od 5,93 miliona tona lignita nadmašila plan za skoro 7,5 odsto. Na najperspektivnijem kopu „Tamnava - Zapadno polje”, otkopano je 5,9 miliona tona lignita.

Kontinuirano dobra proizvodnja „Kolubare” jedan je od stubova stabilnosti elektroenergetskog sistema.