Impresionirana sam onim što sam danas videla na kolubarskim kopovima i situacija je mnogo bolja u odnosu na vreme neposredno nakon poplava. Ovo je odličan napredak, jer kopovi Rudarskog basena „Kolubara“ u maju nisu proizvodili ugalj, a sada je proizvodnja oko 65.000 tona uglja na dan, odnosno oko dve trećine od standardnih količina. To je brz oporavak proizvodnog sistema – rekla je Elen Goldstin, direktor Svetske banke za jugoistočnu Evropu, Evropu i centralnu Aziju, koja je danas sa saradnicima posetila RB „Kolubara”.

O realizaciji projekta ispumpavanja vode iz poplavljenih kopova delegaciju Svetske banke informisali su Aleksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije” i Milorad Grčić, direktor RB „Kolubara” sa saradnicima. Goldstin je pohvalila EPS i „Kolubaru“, istakavši da je napravljen odličan napredak u ispumpavanju vode sa kopa "Tamnava-Zapadno polje", iz kojeg je već ispumpano 67,2 miliona kubika vode, a nivo vode je spušten za više od 10 metara.

- To je odličan napredak i 11 pumpi svakodnevno ispumpava vodu sa poplavljenog kopa - kazala je Goldstin – Uverili smo se da će sredstva  Svetske banke opredeljena u okviru hitnog zajma od 300 miliona dolara za saniranje posledica poplava biti uložena u ono što je najveći prioritet za Srbiju, a to jeste ispumpavanje vode iz kolubarskih kopova.

Kako je rekla Goldstin, EPS je preduzeo sve socijalne i mere zaštite životne sredine i svaki dan proverava kvalitet vode koja se ispumpava sa poplavljenog kopa.

- Ta voda je čak čistija od one koja teče rekom Kolubarom i 15 različitih vrsta ribe je pronađeno u veštačkom jezeru nastalom posle poplava na tom kolubarskom kopu, a vodi se računa da se te ribe bezbedno vrate u reku Kolubaru - istakla je Goldstin.

Alksandar Obradović, direktor „Elektroprivrede Srbije“, rekao je da je poseta predstavnika Svetske banke na najvišem nivou izuzetno važna za Srbiju i EPS. Kako je objasnio Obradović, predstavnici Svetske banke su se uverili u napredak projekta na terenu i u to da se planovi ispunjavaju. Obradović se zahvalio predstavnicima Svetske banke na visokoj profesionalnosti, razmeni iskustava i odličnoj saradnji.