o-nama

Proizvodnja uglja na četiri kopa

Privredna aktivnost Ogranka Rudarski basen „Kolubara” zasniva se na rezervama lignita u kolubarskom ugljenom basenu koji se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Beograda i prostire se na površini od gotovo 600 kvadratnih kilometara. Sedište „Kolubare” nalazi se u Lazarevcu.

Godišnje se u RB „Kolubara” proizvodi oko 30 miliona tona uglja i oko 70 miliona kubika otkrivke. Za industriju i široku potrošnju godišnje se isporuči oko 1.2 miliona tona lignita. Površinski kopovi kolubarskog basena proizvode oko 75 odsto lignita u Srbiji.

Ugalj se otkopava na četiri aktivna površinska kopa: Polju „B/C”, Polju „D”, „Tamnava-Zapadnom polju” i Polju „G”. U procesu rada, ova četiri kopa, koja se prostiru na površini od oko 80 kvadratnih kilometara, na području opština Lazarevac, Lajkovac i Ub, čine jednu tehnološku i proizvodnu celinu.

Ugalj koji se proizvodi na kopovima RB „Kolubara” koristi se za proizvodnju električne energije u termoelektranama - TENT A i B u Obrenovcu, TE „Kolubara” u Velikim Crljenima i TE „Morava” u Svilajncu, kao i za potrebe industrije i široke potrošnje.

webmail

ISKRE LIGNITA

Oko 52% ukupne električne energije u Srbiji godišnje se proizvede na bazi kolubarskog lignita. Prema količini do sada iskopanog uglja iz „Kolubare”, mogla bi se proizvesti struja koja bi, prema prošlogodišnjoj potrošnji, bila dovoljna Srbiji za narednih 27 godina.