Delegacija nemačke Razvojne banke (KfW), predvođena direktorom za jugoistočnu Evropu i Aziju Rolandom Silerom, posetila je Rudarski basen „Kolubara” i sa predstavnicima „Elektroprivrede Srbije“ razgovarala o realizaciji projekta uvođenja ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja.

Tokom posete, predstavnici KfW banke zajedno sa Slobodanom Mitrovićem, izvršnim direktorom za proizvodnju uglja u JP EPS i Darkom Daničićem, menadžerom realizacije projekta „Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja”, obišli su površinski kop „Tamnava - Zapadno polje“, postrojenja u „Drobilani“ i Rasadnik, novo naselje za eksproprisana domaćinstva iz Vreoca.

- Do sada su potpisani ugovori za sva četiri paketa projekta za primenu ekološkog sistema upravljanja kvalitetom uglja, vrednosti 74 miliona evra. Realizaciju u zapadnom delu kolubarskog rudarskog basena omogućio je kredit nemačke Razvojne banke. Rokovi se moraju poštovati i nadam se da ćemo do 2017. godine imati sistem homogenizacije koji će omogućiti da u termoelektranu u Obrenovcu šaljemo isključivo ugalj garantovanog kvaliteta – rekao je Mitrović.

Predstavnici KfW istakli su da ta banka, čijim sredstvima se finasira i revitalizacija Hidroelektrane „Zvornik, pridaje veliki značaj transparentnosti svih aktivnosti, posebno kada je reč o velikim i komplikovanim projektima, poput ovih koji se realizuju u EPS-u.

Ugradnja novih sistema i opreme u RB „Kolubara” omogućiće značajno povećanje procenta iskorišćenja uglja koji odlazi ka Termoelektranama „Nikola Tesla“, ali i povećati zaštitu životne sredine smanjenjem emisije štetnih gasova.

Primena ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja, osim efikasnije eksploatacije ležišta, predstavlja i jedan od preduslova za sve projekte zaštite životne sredine u termoelektranama EPS-a, koji su planirani za kraj naredne i početak 2018. godine.