Grupa turista iz Beograda posetila je RB „Kolubara“ da bi se bolje upoznala sa ovim ogrankom JP EPS, i saznala više o proizvodnji uglja i električne energije u termosektoru. Poseta je organizovana kao deo manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se na teritoriji Lazarevca održava pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i turističke organizacije.

Gostima su predstavljeni i potencijali industrijskog turizma u lazarevačkoj opštini, prilikom obilaska vidkovca na tamnavskim kopovima. Turisti su bili impresionirani pogledom na kopove „Tamnava - Zapadno polje” i „Veliki Crljeni”, kao i protočnim jezerom koje je napravljeno 2007. godine, prilikom izmeštanja reke Kolubare za potrebe otvaranja kopa „Veliki Crljeni”.

Domaćin posete, dr Slobodan Radosavljević, rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine, okupljenima je govorio o najsavremenijim sistemima za površinsku eksploataciju lignita, načinima za povećanje energetske efikasnosti i projektima modernizacije opreme koji će doprineti unapređenju zaštite životne sredine.

Turisti su obišli i rasadnik „Usluga” u Baroševcu, gde su videli kako funkcioniše proces rekultivacije i vraćanje zemljišta u prvobitnu namenu nakon završetka eksploatacije uglja. Nezaobilazna je bila i poseta znamenitostima Lazarevca - spomeniku Srpski ratnik, spomen-kosturnici i Legatu Lepe Perović u Modernoj galeriji.