reforme

Finansijski oporavak i stabilizacija

Restrukturisanje RB „Kolubara” odvijaće se u okviru reorganizacije i reformisanja „Elektroprivrede Srbije”. Taj proces se razmatra od sredine  devedesetih, a do 2007. godine sačinjene su četiri veće studije o restrukturiranju i poboljšanju efikasnosti, kojima se ukazuje na nedostatke sadašnje organizacione strukture EPS-a, ali i na velike mogućnosti poboljšanja poslovne efikasnosti.

Prve korake u procesu restrukturisanja donosi vlasnik  tj. Vlada Srbije, koja određuje Strategiju kompanije i njenu implementaciju, čime definiše kakvu elektroprivredu želi da ima. Postavljaju se ostvarivi ciljevi koji se moraju postići kako bi se kompanija smatrala uspešnom.

Da bi organizacija bila profitabilna i imala veću ulogu i uticaj na regionalnom tržištu električne energije, proces restrukturisanja će podrazumevati finansijski oporavak i stabilizaciju, reorganizaciju neefikasnog finansijskog i operativnog poslovanja i značajno smanjenje finansijskih i operativnih troškova.

Prve aktivnosti restrukturiranja započete su u oktobru 2009. godine, kada je predstavljena buduća organizacija Direkcije EPS-a i dogovoreno da se u obiman posao reorganizacije kompanije krene od utemeljenja tri nove poslovne jedinice - za proizvodnju, distribuciju i trgovinu, kao i posebnih organizacionih jedinica za internu kontrolu i reviziju, ljudske resurse i zaštitu životne sredine.

webmail

UNAPREĐENJE STRUKE

Stručnjaci RB „Kolubara” stekli su bogato iskustvo tokom svog višedecenijskog rada na površinskoj eksploataciji uglja.
Veliki broj naših inženjera svake godine učestvuje na međunarodnim kongresima, simpozijumima, savetovanjima i seminarima posvećenim površinskoj eksploataciji, preradi uglja i zaštiti životne sredine. Njihovi stručni radovi, uz primenu savremene tehnologije, značajno doprinose unapređenju površinske eksploatacije u Kolubarskom basenu.