Od danas novi sajt ogranka RB Kolubara možete posetiti na adresi http://www.eps.rs/cir/kolubara

 

U 2018. godini „Elektroprivreda Srbije” je ispunila planove i povećala proizvodnju, dobila energetsku dozvolu za vetropark u Kostolcu, a u 2019. planirano je da ukupna proizvodnja električne energije u Srbiji bude uvećana za četiri odsto, na 40 milijardi kWh, rekao je Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, koji je zajedno sa Miloradom Grčićem, v. d. direktora JP EPS posetio zaposlene u EPS-u.

Na EPS-ovoj utovarnoj stanici u Vreocima, sa koje se ugalj iz RB „Kolubara” prugom doprema do Termoelektrana „Nikola Tesla”, Antić je zahvalio EPS-u i zaposlenima što rade i praznicima, 365 dana u godini, 24 sata dnevno ističući da je prazničnog, drugog dana u 2019. na utovarnoj stanici bio običan radni dan.

- Ukupna energetska situacija u Srbiji je potpuno stabilna i sigurno je snabdevanje svim ključnim energentima za građane i privredu. U okviru EPS-a na kopovima, u „Kolubari” i Kostolcu, u 2019. planirana je proizvodnja uglja od oko 38 miliona tona, što je za 1,5 odsto više nego u 2018. Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike podržaće zaposlene u EPS-u da bi se ostvario ambiciozni cilj bruto proizvodnje od oko 40 teravat-časova električne energije u 2019. U Srbiji su u proizvodnju ušli i kapaciteti iz energije vetra, ali ipak ključ stabilnosti energetskog sistema leži u proizvodnji EPS-a u termo sektoru - naveo je ministar i poželeo svim zaposlenima srećnu Novu godinu.

Antić je rekao da će u 2019. jedna od ključnih stvari biti početak aktivnosti na projektu odsumporavanja u TENT B, da je važan i projekat za izgradnju nove termoelektrane „Kolubara B” i ocena njene opravdanosti, a da bi do kraja 2020. trebalo da se završi novi blok B3 u Kostolcu.

- Velika vest za EPS je da je poslednjeg dana prošle godine, dobijena energetska dozvola za izgradnju vetroparka u Kostolcu. Veoma smo srećni da se tako završila 2018. godina i očekujemo da će izgradnja tog vetroparka početi u trećem kvartalu 2019. EPS je ispunio planove, uspeli smo da proizvedemo ugalj u dovoljnoj meri, a struju smo proizveli za 1,2 odsto više nego u 2017. – rekao je Grčić i svim zaposlenim u EPS-u čestitao novogodišnje praznike i poželeo im, kao i njihovim porodicama, zdravlje i sreću.

Miodrag Ranković, predsednik sindikata RB „Kolubara“ rekao je da se u stanici u Vreocima utovara ugalj zahvaljujući kojem Srbija „sija“ 365 dana u godini i dodao da rudari odgovorno rade svoj posao i da će Srbija „sijati“ sve dok rudari kopaju ugalj.

Obilasku utovarne stanice u Vreocima prisustvovali su i Milan Đorđević, predsednik Sindikata radnika EPS-a, Bojan Stević, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i predstavnici poslovodstva EPS.

Rudari „Tamnava-Zapadnog polja“, najproduktivnijeg kopa srpske energetike, „Elektroprivrede Srbije“ i ogranka RB „Kolubara“, sredinom novembra postigli su vredne rezultate. Od početka godina do 16. novembra, rudari „Tamnave“ otkopali su i odložili više od 26,7 miliona kubnih metara otkrivke, čime su ispunili plan proizvodnje otkrivke za 2018. godinu, čak 45 dana pre kraja godine. To je posebno važno i sa aspekta proizvodnje uglja u zimskom periodu, kada je važno da što veće količine uglja budu spremne i dostupne za eksploataciju.

Tokom 23 godine postojanja kopa, proizveli su 202.884.718 tona lignita i isporučili ih termoelektranama „Nikola Tesla“ u Obrenovcu za potrebe proizvodnje električne energije. Proizvodnja uglja na „Zapadnom polju“ počela je 17. novembra 1995, a godinu dana ranije pokrenut je prvi sistem za proizvodnju otkrivke.

Sa početnih šest miliona tona uglja godišnje, proizvodnja je povećavana do rekordnih 16,8 miliona tona, koliko je iskopano 2017. godine. To je rezultat predanog i požrtvovanog rada zaposlenih na sva tri BTO sistema i sistemu za međuslojnu jalovinu ovog ugljenokopa, dobre organizacije posla i kvalitetno urađenih investiviconih remonata proizvodne opreme.

Polovina od ukupno otkopanih količina uglja na kopovima RB „Kolubara“ proizvede se na „Tamnava-Zapadnom polju“. Od kolubarskog uglja proizvede se oko 50 odsto električne energije u Srbiji, a svaki četvrti kilovat-sat od uglja sa „Zapadnog polja“.

webmail

Oslonac srpske energetike

U Rudarskom basenu „Kolubara” ostvaruje se 70% proizvodnje uglja u Srbiji.

Svaki drugi kilovat-čas u Srbiji proizveden je od našeg uglja.

Zbog  toga, Rudarski basen „Kolubara” predstavlja oslonac srpske energetike i osnov sigurnog i stabilnog snabdevanja srpskih termoelektrana.