Grupa turista iz Beograda posetila je RB „Kolubara“ da bi se bolje upoznala sa ovim ogrankom JP EPS, i saznala više o proizvodnji uglja i električne energije u termosektoru. Poseta je organizovana kao deo manifestacije „Dani evropske baštine”, koja se na teritoriji Lazarevca održava pod pokroviteljstvom lokalne samouprave i turističke organizacije.

Gostima su predstavljeni i potencijali industrijskog turizma u lazarevačkoj opštini, prilikom obilaska vidkovca na tamnavskim kopovima. Turisti su bili impresionirani pogledom na kopove „Tamnava - Zapadno polje” i „Veliki Crljeni”, kao i protočnim jezerom koje je napravljeno 2007. godine, prilikom izmeštanja reke Kolubare za potrebe otvaranja kopa „Veliki Crljeni”.

Domaćin posete, dr Slobodan Radosavljević, rukovodilac Sektora za zaštitu i unapređenje životne sredine, okupljenima je govorio o najsavremenijim sistemima za površinsku eksploataciju lignita, načinima za povećanje energetske efikasnosti i projektima modernizacije opreme koji će doprineti unapređenju zaštite životne sredine.

Turisti su obišli i rasadnik „Usluga” u Baroševcu, gde su videli kako funkcioniše proces rekultivacije i vraćanje zemljišta u prvobitnu namenu nakon završetka eksploatacije uglja. Nezaobilazna je bila i poseta znamenitostima Lazarevca - spomeniku Srpski ratnik, spomen-kosturnici i Legatu Lepe Perović u Modernoj galeriji.

Na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” proizvedeno je 18,55 miliona tona uglja u prvih osam meseci 2016. godine, što je u skladu sa planom za ovaj period.

Najbolji rezultati zabeleženi su na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, gde je od početka januara do kraja avgusta iskopano 8,21 milion tona uglja. U istom periodu na Polju „D”, najvećem kopu „Kolubare” proizvedeno je 7,71 milion tona uglja.

U avgustu su na ova dva ugljenokopa ostvareni izuzetni proizvodni rezultati na bager-traka-odlagač (BTO) sistemima za proizvodnju otkrivke. Na Polju „D” tokom avgusta otkopano je i odloženo oko dva miliona kubika, dok je na „Zapadnom polju” otkopano 2,52 miliona kubika otkrivke. Od početka godine na kolubarskim kopovima ukupno je otkopano i odloženo 40,20 miliona kubika otkrivke.

Od početka 2016. godine do kraja jula na površinskim kopovima Rudarskog basena „Kolubara” proizvedeno je oko 16 miliona tona uglja, što je dva procenta više od planom predviđenih količina.

Najviše uglja iskopano je na kopu „Tamnava-Zapadno polje”, gde je tokom sedam meseci proizvedeno oko sedam miliona tona, dok je na kopu Polje „D” u istom periodu proizvedeno oko 6,8 miliona tona.

Dobri proizvodni rezultati na kolubarskim kopovima ostvareni su i na mesečnom nivou. Tokom jula iskopano je oko 2,4 miliona tona lignita, što je rezultat na nivou plana.

webmail

Oslonac srpske energetike

U Rudarskom basenu „Kolubara” ostvaruje se 70% proizvodnje uglja u Srbiji.

Svaki drugi kilovat-čas u Srbiji proizveden je od našeg uglja.

Zbog  toga, Rudarski basen „Kolubara” predstavlja oslonac srpske energetike i osnov sigurnog i stabilnog snabdevanja srpskih termoelektrana.